philip_afb

Philip (47) is nooit van plan geweest de wereld te verbeteren. Maar nu hij er toch mee bezig is, heeft hij een visie: “We kunnen voorkomen dat mensen overlijden aan cholera, diarree en andere ziektes. Heel eenvoudig. Ongelukken zullen blijven gebeuren, maar deze doden kunnen we voorkomen.”

Philip groeide op in het Keniaanse dorp Matsangoni in de buurt van Kilifi. Omdat Matsangoni geen eigen waterbron had, moesten de dorpelingen, inclusief Philip zelf, elke dag kilometers lopen om aan water te komen. Een groot ongemak, waar we in het Westen wel van gehoord hebben, maar waar je je nauwelijks iets bij voor kunt stellen; iedere keer weer met twee volle jerrycans een enorme afstand moeten lopen voor iets dat zo basaal is als water. Precies daarom wist Philip precies wat hij wilde doen met het geld dat hij de afgelopen jaren had gespaard.

“Toen ik getrouwd was en met mijn vrouw een eigen huis had, heb ik de 370.000 shilling (3300 euro) die ik had gespaard gebruikt om een waterbron in mijn tuin te laten bouwen.” Daarmee trok hij veel aandacht bij zijn dorpsgenoten. “Die wilden ook graag gebruik maken van de bron.” Philip heeft nooit nee verkocht. Hij vroeg alleen een paar shilling per jerrycan als bijdrage voor de onderhoudskosten. Het bleek al snel dat de 3000 euro een buitengewoon goede investering was. Met vers drinkwater binnen handbereik ging de kwaliteit van leven in het dorp met sprongen vooruit. “Maar”, zegt Philip, “er miste nog iets.”

Lees hier het hele artikel op mijneigenogen.com