Pilot project Flush Shower and Go Matsangoni/Kilifi Tradecentre

Circa 2 jaar geleden werd ik (Marion van de Voort) benaderd door het crowdfunding platform GetItDone, opgericht door Hannah Verboom, zelf geboren in Kenia. Men had mijn werk gezien op Facebook en was erg onder indruk en vroeg mij of ik een project wilde indienen, helaas niet mijn bestaande project maar een nieuw project. Op deze manier werd het project ‘toilet in the jungle’ ontwikkeld en in het leven geroepen.

2 Project FSG 1 Project FSG

Dit project heeft een aantal omzwervingen gemaakt voordat het kon worden gerealiseerd omdat de oorspronkelijke bewoners niet Pamoja (tesamen in het Swahili) wilden werken. Wij als stichting hebben moeten besluiten het project in een ander gebied uit te voeren. En ik moet zeggen, het is een ontzettend succes geworden en onze naam is op de kaart gezegd. Wij w erken met de overheid samen en kregen toestemming om het pilot project ‘Flush Shower and Go’ te realiseren met als voorwaarde, dat het een project voor de bevolking is en niet voor particulier gebruik. De mensen zelf, moeten er gebruik van kunnen maken. Om dit project succesvol te maken en het een kans van slagen te geven hebben wij ervoor gekozen om het project commercieel te maken. Het is een publieke gelegenheid om te douchen en te toiletteren en waar je je handen kunt wassen. Het is gebouwd in de dorpsstraat van Matsangoni voor iedereen. Eén familie of 1 persoon zal de toiletten en douches onderhouden qua technisch onderhoud en qua hygiëne.

4 bouwen FSG 5 bouwen FSG6 bouwen FSG

De projectcoördinator in Kenia en tevens voorzitter van de stichting in Kenia, heeft de totale supervisie dat alles naar wens verloopt en goed wordt onderhouden. Hij ontvangt ook een percentage van de inkomsten zodat hij zijn transport-overnachting en dinerkosten hiervan kan betalen. Het bestuur van de stichting in Kenia zal regelmatig controle uitvoeren omdat de leden in de buurt wonen. Uiteindelijk zal de minister van gezondheid zijn goedkeuring geven.

Normaal als je als stichting, bedrijf of welke organisatie dan ook een dergelijk project wilt opstarten/uitvoeren dan moet je zelf de grond kopen. De wethouder van Matsangoni/Kilifi heeft de grond aan ons geschonken en wij konden gelijk aan de slag. Uiteindelijk heeft het nog bijna 2 maanden geduurd voordat het klaar was maar het resultaat is dan ook verbluffend. Dankzij Philip Kahindi, de voorzitter van de stichting in Kenia die een zeer getalenteerd oog heeft voor details bij dit soort projecten. Wij zijn begonnen op 12 februari 2014 dus het heeft even geduurd. Maar het is ook wat geworden!

Wij hebben een aantal zaken kunnen recyclen. Zoals deuren, ramen, septic tank, en een gedeelte van het dak. Echt super, precies wat ik persoonlijk ook wilde bereiken. De mensen begrijpen waar je mee bezig bent en hoe je iets voor elkaar kunt krijgen echt te gek. Het tempo gaat volledig anders dan hier. De werklui stonden letterlijk te popelen en konden werkelijk niet wachten. Een oud vervallen huisje werd tegen de vlakte gegooid en de opbouw van het nieuwe gebouw kon beginnen. De dame die in dit huisje haar ‘bedrijfsspullen’ had opgeslagen had inmiddels een nieuw huisje aangeboden gekregen.

12 resultaat FSG 11 resultaat FSG 10 resultaat FSG

Iedereen in Matsangoni Tradecenter vaarde er wel bij. Het lokale kruideniertje, het winkeltje waar je cement en verf e.d. koopt, de ijzerhandel en ga zo maar door. Ontzettend leuk om te zien. Men vond het jammer dat ik wegging!! Tja, kan ik mij voorstellen, ik zorgde voor een goede omzet. Wij werkten met een ervaren en goede aannemer samen die zeer enthousiast was. Iedereen heeft keihard gewerkt in de hitte. Er stond een verwaarloosde public toilet, ooit neergezet door de overheid het stonk er en werd  niet meer gebruikt. De septic tank was onder het gebouwtje was geplaatst i.p.v. erachter. Tja, dan adem je de stank als het ware weer in! Deze septic tank hebben wij dus kunnen gebruiken voor het nieuwe gebouw. En de watertank hebben wij op het oude gebouw gezet.

14 tuintje philip

Phlips wens een klein tuintje!