WE DID IT AGAIN!

In Kilifi county heeft het tussen september 2016 en midden februari 2017 niet geregend. De droogte was en is nog steeds onbeschrijfelijk. Inmiddels heeft het een beetje geregend. Maar niet genoeg om de vegetatie te laten groeien, zodat de mensen de vruchten zoals mango’s en kokosnoten kunnen eten.
Mensen zijn overleden, vee is overleden, planten en struiken groeien bijna niet. Het is extreem. De mensen hebben geen geld voor irrigatiesystemen en kunnen hun land niet bewerken. Er kan geen water worden opgevangen in watertanks, omdat het niet regent. Daardoor zijn er bijna geen watervoorraden meer.

Onder deze omstandigheden hebben wij gewerkt aan Wash Shower & Go project nummer 4 van Stichting Pamoja Kenia. Het project is gerealiseerd op de grond van de basisschool van het dorp Mpenda Kula in het gebied Matsangoni (Kilifi county, Kenia). Er is hier ooit een public toilet complex neergezet, maar dat is niet meer in gebruik. Inmiddels is de stank die hieruit voortkomt onbeschrijfelijk. De sceptic tank wordt dichtgemaakt. De waterput lag droog, omdat die te ondiep was gegraven en daardoor dichtgeslibd. De waterpomp was ook kapot. Omdat er geen water was, zou de school moeten worden gesloten en naar een andere plek worden verplaatst.

Stichting Pamoja Kenia heeft samen met Flo Flo onder leiding van Gilbert en zijn team, WATER gevonden. Dit keer was het geen gemakkelijke klus. Het heeft alles bij elkaar 3 maanden geduurd voordat het juiste waterniveau was bereikt op een diepte van 30 meter. Hierna moest het team nog 6 meter dieper graven om er zeker van te zijn dat er een constante waterflow is. De totale diepte waarop constant water is gevonden, is 36,58 meter. Hoe droger de grond, hoe dieper je moet graven. Echt een prestatie! Flo Flo moest door 2 steenlagen heen om bij het water te kunnen komen. De waterput moest gestut worden met stenen zodat hij niet kan instorten. Een pittige operatie en Gilbert en zijn team waren dan ook regelmatig ongerust of zij water zouden vinden. Ondanks dat zij vooraf een uitgebreid onderzoek hadden gedaan. Philip Kahindi (onze vertegenwoordiger in Kenia) was deze problemen eerder elders tegengekomen en was ervan overtuigd dat er water in de grond zat. En hij heeft gelijk gekregen.

Inmiddels was het nieuwe public toilet complex samen met het elektriciteitshuis al gebouwd en geïnstalleerd. Het wachten was op het water. Maar het is gelukt. Alles werkt en er is water en de school kan op het terrein blijven voortbestaan. Het is ons weer gelukt! De mensen van Mpenda Kula hebben WATER!

We hebben ook bij dit project de elektriciteit die de overheid heeft aangelegd, kunnen doortrekken. Dit betekent kostenbesparing op olie voor een generator en in principe constant elektriciteit. En ook hier heeft de overheid ons de grond geschonken waardoor wij ons geld helemaal aan het realiseren van ons project konden besteden.

Noteer in uw agenda
De laatste nieuwtjes

– Op 15 april presenteer ik Stichting Pamoja Kenia tijdens een African High Tea bij www.qalanjofashion.com. Je kunt er de hele dag shoppen voor het goede doel, de opbrengst gaat naar Pamoja Kenia. Laat ons even weten of je wilt deelnemen aan de high tea of als je alleen even wilt langskomen via info@pamoja-kenya.com.
Plaats: Spui 263 in Den Haag.
Tijd: tussen 14 en 16 uur.
Kosten € 10,- per persoon.

– Op 25 mei is Pamoja Kenia met haar producten aanwezig van 11-17uur op ‘We Love Ibiza Fair’ in de Broodfabriek in Rijswijk

– Lees mijn interview in de NRC van maandag 27 maart.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/27/ik-heb-10000-euro-in-mijn-stichting-gestoken-7571419-a1551971

Lees mijn interview in de online versie van The Voice Achievers Award op pagina 40 & 41. http://www.thevoicenewsmagazine.com/pdf/April2017.pdf

– Rabia Mohan van Indischa Flower, heeft een app voor Stichting Pamoja Kenia ontworpen, hiermee kun je de ontwikkeling van onze projecten volgen. Binnenkort te downloaden via de appstore! Hoe gaaf is dat!

– Op 9 september organiseert Caroline Pouw (geboren in Kenia) een Fashion High Tea in Apeldoorn. Een deel van de opbrengst gaat naar Pamoja Kenia. Ik geef tijdens de high tea een presentatie over het werk van Pamoja Kenia.

Een woord van dank van oprichter Marion van de Voort

Graag wil ik al onze donateurs, ons bestuur in Nederland en in Kenia, Leo van de Velde van het AD, Elvis Iruh van The Voice en alle adviseurs en partners op de achtergrond uit de grond van mijn hart bedanken voor hun steun, trouw en geloof in Stichting Pamoja Kenia. Zonder deze steun was project no. 4 nooit tot stand gekomen.
DANK JULLIE WEL!!!